Skip to main content

Jeftino je skupo!

Proteklih dana sve češće nailazim na neke stvari koje mi „bodu oči“, pa reših da malo pišem o tome. Radi se o fenomenu sertifikovanog digitalnog potpisa, koji eto naš narod nikako da svari, odnosno da prihvati.

Počnimo redom, od toga kako ljudi kada otvaraju svoju privatnu firmu biraju knjigovođu. Naravno, mali preduzetnik u Srbiji, vlasnik firme, pojma nema po kom kriterijumu da izabere knjigovođu. Uglavnom, Pera je rek’o Žiki da komšija ima nekog knjigovođu koji je JEFTIN. Šta taj knjigovođa treba da zna? Šta će mi knjigovođa? Naravno da ima izuzetaka, ali veći deo njih uglavnom bira po kriterijumu što jeftiniji to bolji. Takođe, starije knjigovođe su bile na „ceni“. Situacija je mnogo ozbiljnija nego što neki misle, dobar knjigovođa ne samo da će vam uštedeti vreme i novac, već će vam ponuditi i finansijski konsalting, odnosno moći ćete uz pomoć njegovih saveta uspešno pregurati neke dosadne administrativne stvari, kojih ima… Nemojte štedeti na nečemu što vas može skupo koštati, to vam je moj savet. Godine staža nisu toliko bitne za kvalitet posla. Sasvim sigurno mogu reći da neke knjigovodstvene agencije ne prate zakonske regulative, te možete doći u situaciju da vam račun bude blokiran, odnosno da plaćate penale za neizvršene obaveze (poreske prijave, menice koje dospevaju na naplatu, itd.) Kako ćete pronaći takvog knjigovođu? Prvo i osnovno je da proverite kako obavlja plaćanja i način na koji ih obavlja. Nepojmljivo mi je da knjigovođa nema svoj sajt, elektronsku Halcom ili neku drugu karticu, da umesto vas obavi stvari u banci itd.

Dođosmo do sertifikovanog potpisa. Bila sam svedok situacije gde je vlasnik radnje izjavio kako ga je knjigovođa poslao npr. u banku da KUPI POTPIS. Mogao je i na pijacu onda da ga pošalje. Naime, APR je na svom sajtu objavio da se finansijski izveštaji za 2015. godinu mogu predati isključivo u elektronskoj formi, te je za njegovo predavanje potreban sertifikovani digitalni potpis, koji se može nabaviti u:

Privrednoj komori Srbije

Halcom-u

MUP-u

PTT-u

e-smart Systems DOO

I tako dalje.

Na njihovim sajtovima možete pročitati koliko koštaju, odnosno da vam je za to potrebno OP obrazac, rešenje APR i LK. Dobar knjigovođa to treba da zna. Takođe uz ovaj potpis, po novom moći ćete izdavati elektronske fakture, te će vam posao biti olakšan. Međutim dobar knjigovođa košta. Malo razmislite i videćete da vas to jeftino u stvari skupo košta. Pa procenite sami, hoćete skupog ili jeftinog knjigovođu. Mada, ima ih i koji nisu toliko skupi a ipak odgovorno i savesno rade svoj posao, takođe idu u korak sa vremenom i svetom. Pa ako vam je vizija vašeg biznisa da pratite trendove, onda tako i potražite sličnog knjigovođu.

Pozdrav

Eli.

Pin It on Pinterest