Skip to main content

Kako upravljati kućnim budžetom?

Razmišljali ste sigurno, kao i ja o tome kako upravljanje kućnim budžetom nije nimalo lagan posao. Nekadašnji sistem „pare na gomili“ koji stalno pominje moja mama a koji ni meni nije stran jer pripadam takozvanoj generaciji X, više ne funkcioniše u svom prirodnom obliku. Zato sam ja rešila da sebi napravim kontrolu kućnog budžeta u vidu tabele u kojoj ću moći da pratim troškove i upravljam kućnim budžetom.

Upravljanje kućnim budžetom traži prilično vešto baratanje i snalaženje. Iako radim u finansijskom sektoru, gde mi je sve dostupno i poznato kako funkcioniše, dolazim u situaciju da moram praviti vratolomije sa budžetom kao i većina ljudi u našoj zemlji.

Kontrolisanjem kućnog budžeta preko tabele koju sam napravila uspela sam da napravim uštede na nedeljnom nivou, kao i da moj budžet bude ravnomerno raspoređen na ceo mesec, što se ranije retko dešavalo.

U prvoj fazi ovog eksperimenta potrebno je da vam ukućani budu upoznati sa njim, i objasniti im detalje, jer ćete lakše funkcionisati ako svi budete uključeni u njega

Moja ćerka inače nije bila nikada zainteresovana za raspored budžeta, odnosno ja je nisam uključivala u to, smatrajući da nema potrebe da se nervira oko toga, Bože moj, dete je, ima obaveze. Ovo je sasvim pogrešno i to sam shvatila kada sam joj rekla šta sam napravila. Ima 19 godina, dakle, treba da zna šta koliko košta, realnu situaciju u kući i gde odlazi novac iz našeg budžeta. Iznenađena sam koliko ustvari ona ima više smisla za kućni budžet od mene i samim njenim uključenjem u „projekat“ olakšala mi je dosta stvari, dala puno dobrih predloga i pomogla da razumem neke nelogične troškove.

Dakle uključite ukućane ili nekog da vam pomogne, ne „štitite ih“  time što ih nećete upoznati kako pravite gimnastiku sa računom svakoga meseca da bi im ispunili nerealne želje, već im predočite kakva je situacija zaista

U drugoj fazi potrebno je da se upoznate sa tabelom koju sam napravila za vas, koja se nalazi u prilogu i veoma je jednostavna za korišćenje.

Tabela za kontrolu kućnog budžeta napravljena je tako da na jednom mestu možete uraditi tri ključne stvari: planirati troškove, pratiti troškove, pratiti uštedu u budžetu koja će vam doći kao bonus!

Ranije mi se dešavalo da mi se kućni budžet nije ravnomerno raspoređivao na ceo mesec, te da je uvek prva polovina bila opuštenija, dok je druga bila itekako stresna. U tabeli se nalazi sve ono što jedna porodica ima: rate kredita, kreditnih kartica, dnevnih i nedeljnih troškova, računa.

Tabela je podeljena na tri sheeta, prvi koji se odnosi na prihode, drugi na troškove, treća je tabela koja prikazuje ono što stvarno ostaje na računu na kraju meseca.

Način korišćenja

Potrebno je da početkom meseca ili kada vam budu uplaćeni prihodi ubacite iznose na prvom sheetu. Dakle sve ono što dolazi kao prihod u kućni budžet.

Pređite na drugi sheet za rashode, unesite sve što plaćate redovno svakog meseca, ja sam sabrala nedeljne kupovine hrane za 4 nedelje i upisala iznos, jer obično Petkom idem u velike kupovine, ubacila troškove mesečnih karata, telefona, rata kredita i kreditnih kartica…

Treći sheet popularno nazvan tabela istine (Balans), prikazuje čime u stvari raspolažete, dakle stvarno stanje stvari. Bez uvijanja, dakle to je to što ostaje. Ukoliko ste premašili, biće crveno obojeno (logično) ili zeleno, to je onda ok.

Napomena: Kada preuzmete tabelu potrebno je da kliknete da „Enable editing…“ ukoliko Vam se pojavi žuta traka iznad brojeva kolona kako biste mogli da popunjavate polja.

Preuzmite Excel tabelu sa linka ispod

 

Dakle, nema impulsivne kupovine, sve je isplanirano do detalja, od nedeljne kupovine, dnevnih troškova, do kraja meseca. Nakon prvog meseca, videćete kako je lako, i jednostavno, i kako kada razmišljate pre odlaska u kupovinu više para ostane u novčaniku. Naravo ponesite i spisak! Obavezno. Radovaćete se kada budete videli da je moguće napraviti uštede i da vam novac neće „bežati“ iz ruku 🙂

Bilo bi glupo da vam ne ponudim nešto kao bonus za kraj, a to je  kusur štednja Erste banke a čije benefite možete pročitati ovde

To vam je poseban način štednje, nećete ni primetiti da ste deo novca prilikom provlačenja kartice uštedeli, a ja sam provlačenjem kartice za par meseci uštedela  13.000,00 dinara. Od kusura. Sve što je potrebno je da aktivirate ovu opciju u banci, odlučite se pri tome koji iznos kusura želite da prebacujete na štedni račun i on će biti prebacivan prilikom svakog provlačenja kartice, osim ukoliko na računu nema dovoljno para. Takođe, dobra stvar je što novac koji ste prikupili prilikom štednje možete uvek da podignete, to jest da saldirate štednju. Potom otvorite novu i tako u krug. Pomenuću još da na štednju koju ste sakupili ide kamata na aktivnu štednju… Pa vi vidite 🙂

Nadam se da sam vas zainteresovala i da će vam tabela biti od koristi, radujem se da zajedno prokomentarišemo mogućnosti i uštede koje ste napravili!

Pišite kako ste se snašli, Vaš feedback mi je jako važan da bih znala da ste uspeli i da se zajedno radujemo 🙂

 

4 thoughts to “Kako upravljati kućnim budžetom?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Pin It on Pinterest